Naar boven scrollen

Toegevoegd op: 24-02-2014


Wifi-tracking biedt winkels nieuwe kansen

Wifi-tracking biedt winkels nieuwe kansen

De leegstand van winkelpanden is een hot item en zorgt voor vele discussies. Denk aan het vraagstuk over de verschuiving van winkeltijden en aan webwinkels die nog steeds als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten. Internet aankopen lijken alsmaar te blijven stijgen, terwijl de ene na de andere winkelier zich inmiddels genoodzaakt ziet om de deuren te sluiten.
Gelijktijdig zitten de software ontwikkelaars echter ook niet stil en blijken de hedendaagse ontwikkelingen op internet gebied juist ook nieuwe kansen voor gewone winkels te bieden.

Meetbaarheid bezoekers


Eén van de grote nadelen van echte winkels ten opzichte van webwinkels, is dat voor de winkelier het bezoek nauwelijks meetbaar is. De mate waarin winkeliers hun klanten kunnen volgen komt nog niet eens in de buurt van de manier waarop eigenaars van websites dat kunnen.

Zo kunnen winkeliers met echte winkels niet automatisch zien hoe vaak welke klant terugkomt, welk percentage van de mensen die de etalage zien ook echt naar binnen gaat en welke route ze door de winkel volgen, terwijl dit voor websites al sinds het begin van internet op eenvoudige wijze meetbaar is.

Toch is het juist met behulp van internet, waarmee de winkeliers deze mogelijkheden in de toekomst ook allemaal zullen krijgen, net als de webwinkels – en misschien zal dit fenomeen zelfs wel voor de grote ommekeer kunnen zorgen als we kijken naar de ontstane scheefgroei tussen online- en offline aankopen.

Met de opkomst en groeiende populariteit van smartphones – die met het internet zijn verbonden – hebben winkeliers namelijk nieuwe mogelijkheden binnen handbereik gekregen.
 

Wifi-tracking


Winkeliers kunnen sinds een tijdje van bezoekers die een smartphone op zak hebben, precies zien of iemand de winkel binnenkomt of voor de etalage blijft staan, waar iemand loopt, hoe lang iemand op een bepaalde plek in de winkel stilstaat en via welke route iemand uiteindelijk de winkel verlaat.

En door het combineren van deze gegevens met de kassasoftware, zou zelfs ook kunnen worden geregistreerd wat iemand aanschaft en kan zo een beeld worden gemaakt van die persoon als consument. Dit nieuwe fenomeen wordt “Wifi-tracking” genoemd.

Voor het tracken van smartphones via Wifi hoeven deze niet met een Wifi-netwerk verbonden te zijn. Telefoons zenden namelijk uit zichzelf al een signaal uit, waarbij het meteen ook een mac-adres kenbaar maakt, een unieke code die gekoppeld is aan de smartphone.

Verschillende Nederlandse winkelketens blijken interesse te hebben in Wifi-tracking, maar zij geven nog niet toe dat ze dit al gebruiken. Op dit ogenblik is van de winkelketens alleen van de Bas Group bekend geraakt dat ze Wifi-tracking gebruikt. De Bas groep is het moederbedrijf van Dixons, Mycom en iCentre. Zij hebben in de afgelopen maanden zonder daar ruchtbaarheid aan te geven Wifi-tracking ingevoerd in alle winkels die behoren tot de Bas Group.
 

Persoonlijke aanbiedingen


De verwachting is dat winkeliers die Wifi-tracking in hun winkel toepassen, de consument in de toekomst ook aanbiedingen op maat zullen gaan doen met behulp van de via Wifi-tracking verzamelde gegevens. Online winkels doen dit immers al jaren en nu lijkt het ook de logische volgende stap voor gewone winkeliers.
 

Privacy winkelende consument


Een mooie ontwikkeling voor de winkelier, maar een kleinigheidje is nog wel dat Wifi-tracking tot nu toe nog ongevraagd gebeurt. Ook kunnen klanten niet zien dat ze worden getrackt en welke gegevens er van hen worden verzameld.

Over de privacy die hiermee zou kunnen worden geschaad is het laatste woord dus nog niet gesproken. Zowel het College Bescherming Persoonsgegevens als Bits of Freedom hebben hun ongerustheid al over deze vorm van tracking uitgesproken en Minister Kamp - van Economische Zaken – onderzoekt nu hoe er verder zou moeten worden omgegaan met Wifi-tracking in relatie tot privacy.


Wij van Avant Internet zijn natuurlijk erg benieuwd naar de uitkomst van dit onderzoek en zullen de ontwikkelingen op de voet volgen.
 


Terug naar nieuwsoverzicht