Naar boven scrollen

Toegevoegd op: 08-05-2015


Onderzoek Consumentenbond: veel webwinkels zijn lek

Onderzoek Consumentenbond: veel webwinkels zijn lek

Tweederde van de 100 grootste webwinkels van Nederland heeft de beveiliging niet op orde. Bijna vier op de tien grote webwinkels heeft zelfs ernstige beveiligingslekken, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Het geconstateerde lek bij 38% van de webwinkels is volgens de Consumentenbond een zogenoemd XSS-lek. Via een dergelijk lek kunnen internetcriminelen gegevens stelen zoals e-mailadressen, persoonsgevens, bestelinformatie en wachtwoorden. Alle ‘lekke’ webwinkels zijn door de Consumentenbond op de hoogte gebracht.


Het onderzoek

De Consumentenbond onderzocht voor de Digitaalgids de top 100 webwinkels van Nederland. Dat deed de Consumentenbond niet zelf, maar de bond schakelde beveiligingsbedrijf Onvio in. Alleen de 100 webwinkels met de hoogste omzet van Nederland werden onderzocht. Opvallend was dat de webwinkels met het Thuiswinkel Waarborg niet beter presteren dan webwinkels zonder keurmerk, van de webwinkels met keurmerk was 35% lek.


Zelf controleren

De Consumentenbond checkte alleen de top 100 webwinkels van Nederland. Grote kans dat uw webwinkel niet is gecontroleerd. Wilt u toch weten of uw webwinkel veilig is, dan kunt u bijvoorbeeld een zogenoemde ethische hacker inhuren. Deze ethische hacker benadert uw webwinkel op uw verzoek en rapporteert de zwakke punten.


Bron: Checklist WebwinkelTerug naar nieuwsoverzicht