Naar boven scrollen

Toegevoegd op: 29-01-2018


Winkelopening is eigen keus ondernemer

Om gedwongen opening van winkels zoveel mogelijk te voorkomen, wil het kabinet wettelijke regels tegen een verplichte openstelling. Deze maatregel garandeert het recht van ondernemers om zelf keuzes te maken over openingstijden. Ook behoren hierdoor situaties tot het verleden waarin winkeliers, ongewild, bijvoorbeeld door een besluit van een Vereniging van Eigenaren (VeE), eerder afgesproken winkeltijden moeten aanpassen. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken heeft daarover een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.

 

,,Ik hecht grote waarde aan een goede balans tussen vrijheid van ondernemerschap én centrale coördinatie van openingstijden in en binnenstad of winkelcentrum. De vrijheid van ondernemers om zelf afspraken te maken, binnen de lokale regels van gemeenten, is daarin leidend.

 

Met een aanpassing garanderen we dat ondernemersvrijheid niet wordt beperkt door eenzijdig opgelegde wijzigingen van openingstijden met daaraan gekoppeld ‘boetes”, aldus de staatssecretaris.

 

De maatregel laat de contractvrijheid in stand als ook de vrije keuze van gemeenten voor openingstijden zoals vastgelegd in de Winkeltijdenwet. Als een ondernemer en een verhuurder bijvoorbeeld in een contract overeen zijn gekomen dat een winkel op koopavond open moet zijn – en de winkelier het contract heeft ondertekent – dan geldt: afspraak is afspraak en moet deze dus op die afgesproken avond open zijn.


Terug naar nieuwsoverzicht