Naar boven scrollen

Toegevoegd op: 10-07-2019


MKB ziet groei 2019 somber in. Maar er zijn ook optimisten

Volgens Rob Doornbos, senior research consultant bij Motivaction maken veel MKB-ers dit jaar pas op de plaats als het gaat om investeringen.
Volgens hem is dat geen goed teken omdat investeringen vaak een imput zijn voor de bedrijfsgroei in de jaren erna. Ook verwachten MKB-ers dat de groei in werkgelegenheid verder afvlakt. Volgens hem kan dat te maken hebben met de krapte op de arbeidsmarkt, maar ook met het aantrekken van nieuw personeel. Hierbij kan de onzekerheid die bijvoorbeeld de Brexit in de markt brengt, zeker een rol spelen.

Maar niet alle MKB - ondernemers zijn pessimistisch over de vooruitzichten in Nederland. Uit de extra analyse op de MKB Trendmeter index blijkt dat in 2019 uitsluitend de groep ondernemers die als Jagers kunnen worden aangeduid, optimisme over de vooruitzichten nog de overhand heeft (34 procent verwacht verbetering, 27 procent verslechtering). Jagers kenmerkten zich doordat het doorgewinterde optimisten zijn. Zij denken in kansen in plaats van bedreigingen.Terug naar nieuwsoverzicht