Naar boven scrollen

Toegevoegd op: 16-03-2021


Kruising Singel-Stationsweg aangepast: geen doorgaand autoverkeer meer op Singel

Vanaf mei wordt de kruising Singel-Stationsweg-Johan de Wittstraat aangepast. Auto's kunnen dan niet meer direct de oversteek maken tussen de Nicolaas Maessingel en de Albert Cuypsingel. Fietsers en voetgangers kunnen wel blijven oversteken. De verkeerslichten op de kruising gaan weg. Daardoor kunnen de verkeerslichten op de kruising voor het station aangepast worden, zodat het verkeer daar beter doorstroomt. De aanpassing van de kruising is een van de maatregelen uit het verkeersplan Spuiboulevard.

Dordrecht groeit. De komende jaren komen er duizenden woningen bij. Dat leidt tot meer verkeer in de stad. Tegelijkertijd ontwikkelt het gebied rondom de Spuiboulevard zich tot een prettig woon- en werkgebied. Er komt een knip in de Spuiboulevard. Auto's kunnen hier straks niet meer doorrijden. Auto's richting het centrum rijden dan vooral via de Burgemeester de Raadtsingel, Stationsweg en Johan de Wittstraat. Om ervoor te zorgen dat het centrum bereikbaar blijft, is het nodig een aantal kruisingen aan te passen zodat het verkeer beter doorstroomt.

Aanpassing kruising Singel-Johan de Wittstraat-Stationsweg
Bij de kruising met de Singel komt er op de Stationsweg-Johan de Wittstraat een groene middenberm. Auto's kunnen dan niet meer de oversteek maken tussen de Nicolaas Maessingel en de Albert Cuypsingel. Fietsers en voetgangers kunnen wel oversteken. De verkeerslichten verdwijnen op deze plek. Het verkeer op de Stationsweg en de Johan de Wittstraat stroomt dan beter door. En op de Singel wordt het rustiger, omdat doorgaand autoverkeer deze route minder zal gebruiken. Dit past bij een 30 km weg die de Singel sinds enige jaren is..

Aanpassing verkeerslichten voor station
De verkeerslichten bij de kruising met de Singel en de verkeerslichten op de kruising Burgemeester de Raadtsingel-Stationsweg vormen nu nog één systeem. Ze moeten als het ware op elkaar wachten. Met het verdwijnen van de verkeerslichten bij de Singel is dat straks niet meer nodig. Dan hoeft alleen nog de kruising voor het station geregeld te worden. Dat biedt kansen voor een betere doorstroming. De cyclustijd halveert en daarmee krijgt het verkeer vaker groen. Ook kan het systeem straks beter afgestemd worden op de hoeveelheid verkeer. Dit is ook nodig, omdat door de knip in de Spuiboulevard het verkeer op deze kruising zal toenemen.

Planning
De aanpassing van de kruising Singel-Stationsweg staat gepland tussen woensdag 5 mei en dinsdag 11 mei 2021. Tijdens de werkzaamheden blijven de Johan de Wittstraat, de Singel en de Stationsweg bereikbaar voor openbaar vervoer, automobilisten, fietsers en voetgangers.

Verkeersbesluit
Voor de aanpassing van de kruising is een verkeersbesluit genomen dat op 24 maart gepubliceerd wordt. Hiervoor loopt een bezwaartermijn van zes weken na publicatie. Meer informatie over het verkeersplan Spuiboulevard is te vinden op www.dordrecht.nl/verkeerspuiboulevard
Terug naar nieuwsoverzicht