Naar boven scrollen

Toegevoegd op: 06-11-2015


Aantal starters onder de 25 verdubbeld

Het aantal jongeren dat een eigen bedrijf begint, groeit in hoog tempo. Afgelopen jaar waren er bijna tweemaal zoveel jongeren tot 25 jaar die als ondernemer aan de slag gingen dan in 2013. Dat blijkt uit een onderzoek van het adviesbureau Panteia.

 

Ook het Alg. Dagblad constateert: ,,Ondernemen is in trek in Nederland”. Bijna één op de tien werkenden in ons land is ondernemer. Dat zijn overigens niet allemaal ondernemers in hart en nieren. Vooral bij ouderen is het voor zichzelf beginnen vaak de enige uitweg uit de werkloosheid.

Bij jongeren ligt dat anders. Voor hen is het dikwijls een bewuste keuze. Voor hen geldt het argument nog niet zodat ze anders niet aan het werk komen. Het ondernemerschap spreekt ze gewoon aan. Daarvoor blijken wel een aantal redenen te zijn. Vooral het onderwijs in ondernemerschap is goed ontwikkeld in Nederland. Op scholen en universiteiten is daarvoor veel aandacht. Maar ook de overheid faciliteert het opzetten van een eigen bedrijf met fiscale voordelen.

Al met al wordt ondernemen als iets positiefs ervaren. Een ander punt: slechts vier op de tien starters vrezen te zullen falen, daarmee zitten de Nederlanders ook onder het Europees gemiddelde. Opvallend is ook dat het veelal hoogopgeleiden zijn die een eigen onderneming beginnen. Vooral het starten van een ict – bedrijf is populair.Terug naar nieuwsoverzicht