Naar boven scrollen

Toegevoegd op: 18-12-2020


24 uur per dag dienstverlening: Virtuele assistent bij gemeente

De gemeente Dordrecht heeft een nieuwe virtuele assistent: Gem. De naam Gem staat voor 'gemeenten'. Gem is een chatbot (geautomatiseerde gesprekspartner) en beantwoordt 24 uur per dag vragen over verhuizen, paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten. Maar Gem geeft ook antwoord op andere eenvoudige vragen.

Wie is Gem? De Innovatiegroep virtuele assistent heeft Gem ontwikkeld op basis van intelligente technologie, Artificial Intelligence. Het is een initiatief voor en door gemeenten. De Innovatiegroep bestaat onder andere uit A&O fonds Gemeenten, VNG Realisatie en de gemeenten Tilburg, Utrecht en Dienstverlening Drechtsteden.

Proef
Op dit moment werken meerdere gemeenten in Nederland met Gem. Het is onderdeel van een proef. Na de proefperiode delen de gemeenten hun ervaringen met de andere gemeenten. De ambitie is dat alle gemeenten met Gem gaan werken.

Succes
De gemeente Dongen heeft een succesvolle proefperiode gehad met Gem. Tilburg werkt inmiddels ook met Gem en binnenkort kunnen de inwoners van Utrecht ook met Gem chatten. Bij de Drechtsteden gaan de gemeenten Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Sliedrecht en Zwijndrecht binnenkort ook met Gem werken.

Leren
Gemeente Dordrecht wil graag meegaan in het digitale tijdperk en doet daarom mee. Op basis van ‘lerende’ technologie kan Gem vragen telkens beter begrijpen. En daarmee ook een beter antwoord geven. Gem houdt van korte, duidelijke vragen en hoeft geen persoonlijke info van inwoners te weten om te helpen.

Bezoekers
Volgend jaar sluiten meer gemeenten aan. Tijdens deze proeven zal Gem veel meer bezoekers krijgen. Er zijn immers meer inwoners die er gebruik van kunnen maken. Hierdoor zal Gem ook meer en sneller leren, waardoor de virtuele assistent beter in staat is het juiste antwoord bij de vragen van inwoners te geven.
Als Gem het antwoord op de vraag niet weet, wordt het gesprek tijdens openingsuren overgenomen door een medewerker van de gemeente.

Proberen
Gem is te vinden op de website van gemeente Dordrecht. Op de pagina’s over verhuizen, paspoorten en ID-kaarten en de contactpagina kunnen bezoekers chatten met Gem. Iedereen kan het proberen.


Terug naar nieuwsoverzicht