Naar boven scrollen
De nieuwe wereldorde: ‘Opnieuw  nadenken over ons verdienmodel’

 

door Conny Taheij

 

,,Het is belangrijk om vanuit kracht te redeneren. De mouwen opstropen en zorgen dat we de Chinezen bijhouden.” Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, benadrukte het belang van samenwerken en het opzetten van groeiagenda’s, zoals in de Drechtsteden.

 

,,M et elkaar zijn we verantwoordelijk voor banen en innovatie. Van de Chinezen heb ik geleerd dat we sneller moeten denken en sneller innovaties naar de markt moeten brengen.” Hij reageerde tijdens de bijeenkomst van de Federatie van Ondernemersverenigingen Drechtsteden in september op het verhaal van prof. dr. Rob de Wijk.

 

Geopolitiek

De Wijk, onder meer hoogleraar Internationale Betrekkingen, nam de zaal mee naar de nieuwe wereldorde; naar de gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China, de Brexit en de aanleg van 5G en China’s nieuwe zijderoute richting Afrika en Europa. ,,Geopolitiek begint ons direct te raken. Door de mondiale verschuivingen moeten we opnieuw nadenken over ons verdienmodel.”

 

Hij sprak over de opkomst en de ondergang van grootmachten en constateert dat het westen nu de verliezer is ten gunste van China en India. ,,Als ondernemers moet je je aanpassen”, was zijn boodschap. Kansen ziet hij in de vierde industriële revolutie, de datarevolutie met kunstmatige intelligentie, internet of things. ,,Samen met de VS moet Europa 5G aanleggen. We zijn anders te klein om tegen China op te boksen.” Er zijn volgens hem voldoende mogelijkheden om wat te doen, ,,maar dan is het wel belangrijk de analyse van de nieuwe wereldorde te begrijpen.”

 

Verdringen

Burgemeester Wouter Kolff wees op de groeiagenda, de lobbykracht die de regio ontwikkelt, de plannen voor het versterken van de bereikbaarheid en woningbouw. Hans Biesheuvel riep vooral op om ,,ondernemers de ruimte te geven om hun ideeën uit te voeren.”

 

Wat kunnen de Drechtsteden doen rond de vierde industriële revolutie? ,,Bij het kabinet aandringen om aanleg van 5G Europees aan te kaarten en dat terug te vertalen naar de regio”, adviseert De Wijk. ,,Deze ontwikkeling kan 40 tot 50 procent van de banen verdringen. Alles wat je in een algoritme kunt vangen, staat op de tocht.” Ook Biesheuvel adviseert: ,,Kijk vooruit en laat je horen. Kom met ideeën. De politiek heeft ons harder nodig dan ooit. Juist van het mkb. Het moet van de echte bedrijven komen.”

 

Leestip

Prof. dr. Rob de Wijk schreef er een boek over: De Nieuwe Wereldorde: Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt

 


Hierboven: Burgemeester Wouter Kolff, Hans Biesheuvel (voorzitter Ondernemend Nederland), Ron de Wijk praten onder leiding van Wico van Helden (voorzitter FOD). FOTO’S HUIB KOOYKER

 

 

 

 

Terug naar de bijeenkomsten

Onze preferred business partners